Aracın gövdesi ile ilgili işlerimizi halletmek üzere Ben , Serkan ve Deran kolları sıvadık. 26 Nisan 2011 Salı günü sabahın 5.30′ unda gitmek için hazırdık. Bir saatlik yolculuğunda ardından Hexagon Studio ‘nun Gebze’deki fabrikasına varmıştık. Daha önceki süreçte, aracın polietilen köpük üzerine solidworks çizimi işlenmiş, cam-elyaf kaplaması ve en son da epoksisi atılıp üzerine kumaşının işlenmesi için gerekli son duruma getirilmişti. Biz de aracın kalıp ile gövdenin birbirinden ayrılması için gerekli son çalışmaları yapacaktık.

İlk olarak işe aracın gövdesini kalıptan ayırmak için gerekli olan polivaksı gövde yüzeyinde dairesel hareketlerle ince bir film edecek şekilde sürdük, ardından onu kuru bez ile temizledik. Bu işlemi tam dört kez gerçekleştirdik. Bunun sebebi arada bit katman oluşturup, gövdeyi kalıptan en hasarsız şeklide ayırmaktı. Döküm malzemesi olarak kullanacağımız polyester ve aracın üzerine cam-elyaf kumaşlarımızın yapışması için gerekli olan polyester-kobalt karışımını uygun ölçülerde hazırladık. Önceden ölçülerini belirlediğimiz cam-elyaf kumaşlarımızı aracımızın üzerine yerleştirdik ve hazırlamış olduğumuz polyester-kobalt karışımı ile aracımız üzerine fırçalar yardımı ile güzelce işledik

Gövdemizi sorunsuz bir şekilde kalıptan ayırmak için aracın gövdesine yerleştirdiğimiz cam-elyaf kumaşlar arasında hiçbir hava boşluğunun kalmaması gerekiyordu. Bu yüzden fırçalarımızı çok dikkatli kullanmamız gerekiyor. Üst kısmı iki kat, alt kısmı da üç kat olmak üzere cam-elyaf kumaşlarımızı ummalı bir çalışmanın ardından gövdemize yerleştirdik. Son olarak da aracımız üzerine sürdüğümüz polyester-kobalt karışımının kuruması aşaması kalmıştı. Bunun için de kalıbımızın yaklaşık 36 saat beklemesi gerekiyordu.

Gövdemiz kalıptan çıkartıldı, yüzey işlemleri devam ediyor. Yakında tamamlanma süreçlerinin hepsini paylaşacağız. Facebook sayfamızdan bizleri takip edebilirsiniz.

Gün sonunda aracımızın kalıp ile gövdesini ayırmadan önce yapılması gereken son işleri halletmenin rahatlığı vardı ve sanki çimlerin üstünde uzanırmışcasına buz gibi betonun üzerine uzanıp, dev cnc tezgahının nasıl parça işlediğini izliyorduk. Bizimle gün boyu yakından ilgilenen Yaşar Usta’nın ellerinden öper. Ona teşekkürü borç biliriz.
İbrahim İşler | YTÜ Elektronik ve Haberleşme Müh. 3. Sınıf
Ae2Project Ekibi Üyesi