Basın Bülteni | Shell Eco-marathon Europe 2015 – Safety Award

Basın Bülteni – Ae2 Project

Shell Eco-marathon Europe 2015 | Safety Award

Yükleme: Word .Docx olarak indirPDF olarak indir

Tamamı Yıldız Teknik Üniversitesi lisans öğrencilerinden oluşan Ae2 Proje Ekibi, 21-24 Mayıs tarihleri arasında Hollanda’nın Rotterdam şehrinde gerçekleşen Shell Eco-marathon (SEM) Europe yarışlarına katıldılar. “En az enerji ile en uzun mesafe” sloganı ile her yıl düzenlenen Eco-marathon Europe, bu yıl 30. Yaşını kutladı. Yarışmada, 26 farklı ülkeden 198 takım ve 3 bin genç mühendis adayı kıyasıya ter düktü.

SAFETY AWARD YTÜ Ae2 PROJECT Ekibi’nin!

Üniversitemiz bünyesinde kurulan Ae2 Proje Ekibi, bu yılki yarışlarda hedeflediği derecenin yanında Off-Track ödüllerinden İletişim(Communication) ve Güvenlik (Safety) Ödülleri için bir yıl boyunca büyük bir azim ve istikrar ile çalıştı.

SAFETY AWARD | ISTANBUL (Prototype, Battery Electric) – AE2 Project Team – Yildiz Technical University, Turkey

Ekibimiz, Safety Ödülü için Türkiye’de oldukça yoğun bir çalışmanın içerisindeydi. Eco-marathonda, Safety ödülüne layık görülebilmek için, güvenliğin her işin başında alınıyor olması ve bunu sağlayacak donanımların olması, ekibin her bireyine iş güvenliği bilincinin verilmesi ve işlerin yapılmasında mükemmel bir düzenin olması aranmaktadır. Bu ödül için ekibimiz, İstanbul’da ilk olarak tüm ekip bireylerine Türk Kızılayı tarafından sertifikalı ilk yardım eğitimi aldırdı. Ardından İstanbul İtfaiyesi’nden alınan eğitim ile ekipte 3 kişilik yangın söndürme ekibi oluşturuldu. Hollanda’ya yarışlara gittiğimiz zaman ise herkes için taşınabilir bireysel ilkyardım çantası temin edildi. Yarış, paddock ve kamp alanlarındaki “Güvenlik” görevlendirmelerini Hollanda’ya gelmeden planlayan ekibimiz, iş planını ve düzenini kusursuz işledi. Bu güvenlik yeniliklerinin yanında, İstanbul aracındaki yenilikler de bir hayli dikkat çekici. Araç sürüş emniyetinin arttırılması için bir çok akıllı kontrol sistemleri oluşturuldu. Bunlardan başlıcaları; yarış sırasında araçtan anlık veri çekmeyi ve depolamayi sağlayan telemetri sistemi ve pilota 360° görüş açısı sunmayı amaçlayan dikiz uyarı sistemidir. Mekanik anlamda da araç şasinin iyileştirilmesi ve ağırlık merkezinin aşağıya çekilerek aracın yol tutuşunun arttırılması, araç üzerindeki başlıca yeniliklerdendir.

IMG_0358
4 yıldır Hollanda’da gerçekleşen SEM Europe yarışları önümüzdeki yıl Londra’da olacak.

Ekibimiz Safety jürilerine sunumunu 22 Mayıs Cuma günü yaptı. Sunumumuza, özellikle de kişisel ilkyardım çantalarımıza ve sunum raporumuza hayran kalan jürinin ilk izlenimdeki memnuniyeti bizi oldukça mutlu etti. Raporumuzun diğer takımların raporuna kıyasla oldukça başarılı ve realisttik olduğunu söyleyen jüri, bize ilk üç takım arasında olduğumuzu söylemeden de edemedi.

IMG_0378
“Teşekkürler Rotterdam”
Shell Eco-marathon Europe 2015

Ekibimiz, 24 Mayıs Pazar günü gerçekleşen olan Ödül Seremonisi için Türk bayrakları ile diğer tüm takımların içerisinde off-track ödüllerinin sonuçlarının açıklanmasını heyecanla bekledi. Ae2 Proje Ekibi’nin bu heyecanlı bekleyişine Shell Türkiye firmasından Meltem Hanım ve diğer Türk takımları da ortak oldu. Off-Track ödüllerinin açıklanması, seremoninin en heyecanlı olan kısmıydı kuşkusuz.

1985'ten bu güne, tam 30 yıldır gerçekleşen Shell Eco-Marathon Europe yarışlarında
Off-Track ödüllerinden olan Safety Award'ı kazanan ilk Türk takımı olduk.

İşte O An! ‘Safety Award’ ı kazanan YTÜ Ae2 Proje Ekibi Oldu!

Kalp atışlarının hızlandığı ve sahneden gelen seslere kulak kesildiğimiz anda, jürinin ağzından çıkan kelimeler bizi işaret ediyordu. Bizler ise, o anki mutluluk duygularımızı sadece çığlık atarak ve birbirimize sarılarak gösterebiliyorduk. Kupamızı ve ödülümüzü almak için sahneye davet edildiğimizde ise, herkesin sessizce bize odaklanışı ve şanlı bayrağımızı dalgalandırmamızı seyredişi; bizi, sevincimizin fazlalığı kadar da onurlandırdı. Shell Eco-marathon’un 30. Yılında YTÜ Ae2 Proje Ekibi olarak Avrupa’nın verimlilik üzerine düzenlenen en büyük etkinliğinde ülkemizi layıkıyla temsil edip, ülkemize kupa ile dönmenin mutluluğunu yaşıyoruz.

Londra için Hedef, Communication Award’ın da Sahibi Olmak!

Ae2 Project, lise ve ortaokul düzeyindeki öğrencilere “Enerji, Su ve Gıda” temalı sunumlar yaptı ve genç mucitlerimiz için uygulamalı projeler geliştirdi. Ekip, “Gelecek Nesiller, Yeni Umutlar” sloganıyla sürdürdüğü bu çalışmalarını, SolarTR ve Genç Türkiye Zirvesi gibi büyük çaplı etkinliklerde üniversiteli gençler ile paylaştı. Tüm yıl gerçekleştirilen bu çalışmaların devamı olan Eco-Marathon yarışları sürecinde de çalışmalarına hız kesmeden devam eden ekip, Hollanda’daki ilkokul çocukları için hazırlamış olduğu elektronik bir düzenek ile çocuklara LED yakmasını eğlenceli bir şekilde öğrettiler. Bu yılki tüm çalışmalarının neticesinde Ae2 Project, jürilere bu ödül için olan azmini yeniden göstermiş oldu. Gelecek yıl Londra’daki yarışlar için hedef İletişim Ödülü’nün de sahibi olmak.

results ae2

İstanbul Aracı, Yarışlardaki Verimliliğini %35 Arttırdı!

Prototip elektrikli ve güneş enerjili aracımız İstanbul, kendi kategorisinde 51 takım ile yarıştı. Bu takımlardan sadece 33’ü teknik kontrollerden başarıyla geçerek yarışma hakkı kazandı. Ae2 Proje Ekibi de, teknik kontrolleri başarıyla tamamladı ve yarış hakkını -geçen yıl da olduğu gibi- kazandı.

Shell Eco-Marathon Europe 2015 | Ae2Project Istanbul Car #353

Aracımız test sürüşünün dışında 4 kez piste çıktı. 4 hakkında da 10 tur atmayı başaran ekibimizin, en verimli nihai derecesini son sürüş hakkında elde etti. Ekip, her yarış sonrası gerçekleştirilen toplantılar ile araç verimliliği üzerinde son derece olumlu sonuçlar elde etmeyi başardı. Tüm bunların neticesinde İstanbul, 217.1  km/kWh ‘lik verimliliği ile yarışlarda Avrupa’da 25. ; Türk takımları arasında ise geçen yıl da olduğu gibi 1. oldu.

ae2 shell
Shell Resmi Facebook Hesabından Yayınlanan Ekibimiz Hakkında Bir Gönderi

Bu yılki yarışlarda, en iyi verimliliğimiz olan 217.1 km/kWh ile, SEM 2014‘teki derecemizi (161.8 km/kWh) %35 arttırmayı başardık. Geçen yıla göre pistte boy ölçüşen araç sayısı 28’den 33’e yükseldi. Bu yıl geride bıraktığımız takım sayısını geçen yıla oranla ikiye katladık.

Aracımızın SEM Europe 2015’teki Skorları

Daha fazla görsel için Facebook ; Yüksek kalite görseller için Flickr ;
adreslerimizi ziyaret edebilirsiniz.

Web Sitesi / E-posta: www.ae2project.com – team@ae2project.com

Sosyal Medya: Facebook.com/Ae2projectTwitter.com/Ae2project – Instagram/Ae2project

Etiketler