Basın Bülteni 2014

image 1 May 2014

Ae2Project Ekibi Basın Bülteni – 25 Nisan 2014

– Prototip Konsept – Güneş Enerjili Araç Projesi –

Ae2 Project 4. senesinde 4. aracını üretti.
Ae2 Project ekibi olarak bu zamana kadar güçlü bir ekip ruhu ve yarışmalarda edindiğimiz tecrübeler ile birlikte disiplinli bir çalışma sonucu geldik. Bu yıl da alternatif enerji ile teknolojiyi birleştirerek 4. aracımızı ürettik.
Kurulduğumuz günden bu yana Ae2 Project ekibi olarak inancımızı hiçbir zaman yitirmeyerek çalışmalarımızı azimle ve kararlılıkla sürdürdük ve gelecek yıllarda da genişleyen güçlü kadromuz ve destekçilerimiz ile üretimlerimizi daha da ileriye taşımayı hedefliyoruz.

Yaklaşık 1 yıllık çalışma sonucu ürettiğimiz aracımız Shell Eco-Marathon pistlerinde boy gösterecek. Alternatif enerji sistemli araçların mücadele ettiği Shell-Eco Marathon, 15-18 Mayıs tarihlerinde Ahoy Rotterdam‘da düzenlenecek. Yarışa, dünya çapında 200’ü aşkın üniversiteden ve liseden takımlar katılacak. Türkiye’den de, ekibimiz “Ae2 Project” ile birlikte 16 takımın katılacağı SEM2014 Europe yarışları ülkemiz açısından da oldukça önem arz etmektedir. Bilindiği üzere yarışmanın amacı en az enerji ile en uzun mesafe kat edebilmektir. Biz de bu amaca yönelik 4. aracımızı hem mekanik hem de elektronik anlamda geliştirdik.

Ürettiğimiz 4’üncü aracımızı görkemli bir törenle YTÜ Davutpaşa kampündeki tarihi Otağ-ı Hümayun‘da tanıttık. Yarışma hakkında ön bir bilgi veren Shell Eco Marathon hakkında kısa bir videodan sonra ekip kaptanımız Burhan Işık açılış konuşmasını gerçekleştirdi. Burhan Işık, konuşmasında güçlü bir ekip ruhu ve son yıllarda yarışmada edindikleri tecrübeler sayesinde 4. araçları “İSTANBUL” un üretimini tamamladıklarını dile getirdi. Programa, açılış konuşmasının ardından Elektrik-Elektronik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Celal KOCATEPE ‘nin konuşmasıyla devam edildi. Celal KOCATEPE konuşmasında YTÜ-Ae2 Project ekibinin çalışmaları ve enternasyonal çaptaki başarıları, kendileri için gurur kaynağı olduğunu söyledi. Ardından Platin Sponsorumuz BAŞOĞLU Kablo Yönetim Kurulu Üyesi İlkin BAŞOĞLU duygu ve düşüncelerini bizler ile paylaştı. Ardından Shell’in marka elçisi “KEREMCEM” deneyimlerini, duygu ve düşüncelerini aktarmak için kürsüye çıktı. Galaya katılan ünlü sanatçı Keremcem de 2013 yılında Shell Fullsave tasarruf maratonu projesi kapsamında edindiği Rotterdam’daki Shell Eco-Marathon Eurupe deneyimini aktardı.

İstanbul’un dünya çapında tanınması, içerdiği tarihi doku ile herkesi kendisine hayran bırakması, bizi aracımıza onurla ve gururla “İSTANBUL” adını vermemize yöneltti. Aynı zamanda Avrupa’da ülkemizi en iyi şekilde temsil etmemizi sağlayacak olan bu isim ekibimiz için büyük önem taşımaktadır. Bu konsepte galamızda İstanbul’un sembolü olan mehteran takımını getirdik. Sürpriz bir şekilde salona ardından da sahneye giren mehteran, hücum marşını çaldı. Hücum marşının hızlanmaya başladığı ana gelindiğinde ise artık tüm gözler ve kadrajlar araç üzerindeki perdenin kaldırılışına çevrildi. İSTANBUL artık gözler önündeydi. O an, başta bizler için olmak üzere, bütün salondakiler için duygu yüklü, ama bir o kadar da gurur vericiydi.

Davetimize birçok basın mensubu katılarak heyecanımıza ortak oldular. Ayrıca birçok röportaj ve canlı yayın çekimleri gerçekleşti. Bu sayede aracımızı daha detaylı bir şekilde tanıtabilme olanağı bulduk.

“İstanbul” aracımızın ağırlığı geçen yılki aracımızın ağırlığına kıyasla yarı yarıya düşürüldü ve toplam ağırlık 27 kg oldu. Aracımızda günümüzde otomobillerde kullanılan otomatik fren sisteminin (ESP) yanı sıra veri aktarımı sağlayan telemetri sistemi bulunuyor. Aynı zamanda yeni aracımızın rüzgâr direncinden en az düzeyde etkilenmesi esas alındı. Karbon fiber takviyeli bir gövde tasarlandı. Yarışma kuralları gereğince ekibimiz motor sürücüsünü kendi yaptı. Bu yıl bir ok ekibi zorlayacak bir değişiklik olan motor sürücüsü tasarımı, ekibimizin de bir hayli vaktini almış olmasına karşın, ne mutlu ki motor sürücümüzü tamamlayıp tüm testlerimizi de yapmış bulunmaktayız. Aracın maksimum hızı yarışa uygun olarak 32 km/sa olarak ayarlandı. Menzil ise dolu batarya ile uygun koşullarda yaklaşık olarak 250 km’dir. Aracımız, 1 kW enerji ile yaklaşık 700 km gidebilmektedir.

Üniversitemizin ve sponsorlarımızın desteği ile birlikte ürettiğimiz 4’üncü aracımız, ekonomik yönden kalkınma ve daha temiz bir gelecek planlarımıza bizi bir adım daha yaklaştırdı.

İletişim:

Burhan IŞIK, Takım Kaptanı

isikburhann@gmail.com

Posta Adresi: Davutpaşa Mahallesi, Davutpaşa Caddesi, Elektrik Elektronik Fakültesi, Elektrik Mühendisliği Bölümü, Oda No: C-217  pk:34220 Esenler / İstanbul – Türkiye

Web Sitesi / E-posta: www.ae2project.com – team@ae2project.com

Sosyal Medya: Facebook.com/Ae2project – Twitter.com/Ae2project

“Foto Galeri İçin Tıklayınız!”

ae2project

Teşekkür Ederiz

Projemize olan katkılarından dolayı Platin Sponsorumuz: Başoğlu Kablo’ya; Gümüş Sponsorlarımız: Pelsan, Bomec ve İstanbul Ticaret Odası’na, Destek Sponsorlarımız: İstanbul Sanayi Odası, SolidWorks Türkiye, Nurdaş, OIB(Otomotive Industry Exporters Association), Metyx Composites ve İstanbul Sanayi Odası’na;  Lojistik Sponsorumuz: Alışan Lojistik’e, Basın Sponsorumuz: Elektrikport’a, projemizin ilk gününden beri desteğini esirgemeyen Yıldız Teknik Üniversitesi İletişim Koordinatörlüğü’ne, YTÜ Vakfı’na ve YTÜ Teknopark Yönetim Kurulu Başkanı Sayın Erdem BEKTAŞ’a ve bu zorlu yolda bizlere eşlik eden ve bizleri bugünlere getiren fedakâr ailelerimize teşekkürü bir borç biliriz.

ae2project2014

YTÜ Kimya-Metalurji Fakültesi Öğrencileri

Kadir Çağlar TİLKİ

Kürşat DURMAZ